Home » Wat is de beste manier om mousserende wijn te bewaren?

Wat is de beste manier om mousserende wijn te bewaren?

Als er iets te vieren valt, heb je misschien een fles Champagne, Prosecco of Brut gekocht. Om optimaal van een mousserende wijn te genieten, is het belangrijk dat je hem op de juiste manier bewaart. Veel mensen weten alleen niet hoe ze dit doen. Daarom ontdek je in onderstaand artikel wat de beste manier is om mousserende wijn te bewaren. lees je mee?

Bewaar mousserende wijn gekoeld

De meeste mensen weten wel dat een mousserende wijn gekoeld het lekkerst is. Als je zo’n fles in huis hebt, is de kans groot dat je hem in de koelkast bewaart. Op zich een prima plek, want mousserende wijnen kun je het beste serveren op een temperatuur van 10 tot 12 graden. Omdat het in de koelkast vaak wel kouder is, hoef je hem er niet zo lang in te laten staan. Ben je bang dat hij te koud is? Haal de mousserende wijn dan enige tijd voordat je hem serveert uit de koelkast. Een te lage temperatuur kan de smaak namelijk negatief beïnvloeden.

Leg de fles altijd neer

Heb je nog een plekje vrij in de deur van je koelkast? Dan heb je misschien de neiging om de fles mousserende wijn hier neer te zetten. Dit heeft niet de voorkeur. Omdat flessen mousserende wijn vaak een kurk hebben, kun je ze beter liggend bewaren. De inhoud van de fles blijft zo in contact met de wijn, waardoor hij niet uitdroogt. Je voorkomt zo dat er zuurstof de fles binnen kan dringen. Hierdoor blijft jouw Champagne, Prosecco of Brut lekker smaken.

Voorkom directe blootstelling aan licht

Mousserende wijnen zitten vaak in sierlijke flessen. Daarom vind je het misschien mooi om de fles op je aanrecht te bewaren. Doe dit niet, want de fles wordt dan blootgesteld aan direct (zon)licht. Hierdoor kan niet alleen de smaak van de wijn veranderen, maar ook de kleur. Zonde, want je de mousserende wijn is dan misschien niet meer te drinken op het moment dat je hem ontkurkt.

Beperk blootstelling aan trillingen

Net als ligt en zuurstof kunnen ook trillingen de kwaliteit van mousserende wijn aantasten. Als je de wijn in de koelkast bewaart, wordt hij blootgesteld aan trillingen. Dit apparaat slaat immers regelmatig aan om de temperatuur op peil te houden. Bewaar je mousserende wijn – net als witte Bourgogne wijn of rode Amarone wijn – in een wijnklimaatkast? Dan hoef je hier niet bang voor te zijn, want dit apparaat zorgt dat de wijnen amper blootgesteld worden aan trillingen.

Hoe zit het met een geopende fles bubbels?

Heb je een fles mousserende wijn aangebroken, maar is hij niet helemaal leeg? Dan vind je het misschien zonde om hem weg te gooien. Gelukkig hoeft dat niet direct, want een aangebroken fles Champagne, Prosecco of Brut is na openen nog een paar dagen houdbaar. Dit is alleen het geval als je hem in de koelkast bewaart. Sluit de fles bovendien af. Als dit niet meer met de kruk kan, biedt een wijnstopper uitkomst. De mousserende wijn komt zo beperkt in aanraking met zuurstof.

Ik hoop dat je wat hebt aan dit artikel, cheers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *