Home » Nieuw huis niet volgens verwachting? Dit kan je doen

Nieuw huis niet volgens verwachting? Dit kan je doen

Nieuw huis niet volgens verwachting? Dit kan je doen

Eindelijk is het zover: je mag intrekken in je nieuwe koopwoning. Maar wat als je droomhuis al snel een kat in de zak blijkt te zijn? Of als er op den duur verborgen gebreken aan het licht komen? Gelukkig zijn er ook dan nog een aantal stappen die je kunt nemen. Hier lees je wat je het beste kunt doen in zo’n situatie, en wat het juiste moment is om rechtshulp in te schakelen.

Juridische stappen ondernemen

Is er sprake van een juridisch conflict met de verantwoordelijke verkoper, aannemer, architect of bouwtechnicus? Probeer er dan altijd eerst samen met de tegenpartij uit de komen. Stel dit gesprek niet uit: hoe sneller je actie onderneemt, hoe sterker je in je recht staat.

Probeer tijdens het gesprek vriendelijk te blijven en overleg over een mogelijk oplossing. Als het overleg vastloopt of de tegenpartij niet wil meewerken, dan is het verstandig om juridische hulp in te schakelen. Vraag via je rechtsbijstandsverzekering een jurist of advocaat om professioneel advies. Of koop voor een vast bedrag rechtshulp on demand in.

Gebreken bij nieuwbouw

Natuurlijk heb je goed opgelet tijdens de oplevering van je nieuwbouwwoning. Maar soms valt het je op een later moment op dat je huis verborgen gebreken heeft. Als blijkt dat je woning ernstige mankementen vertoont die op het eerste gezicht niet zichtbaar waren, dan kan de verantwoordelijke aannemer daarvoor aansprakelijk worden gesteld.

Er is namelijk sprake van een wettelijk vastgestelde tienjarige aansprakelijkheid. Dit houdt in dat de aannemer gedurende de eerste 10 jaar na de oplevering verborgen gebreken gratis moet oplossen. Het gaat hierbij om ernstige mankementen die niet ontstaan zijn door slijtage of slecht onderhoud. Denk aan scheuren in de gevel. Of serieuze vochtproblemen in huis.

 

Nieuw huis

Gebreken bij bestaande bouw

Voor een bestaande woning gelden iets andere regels. Als de woning gebreken vertoont die de verkoper voor je heeft achtergehouden, dan kan de verkoper hier aansprakelijk voor zijn. Ook in dit geval gaat het om ernstige gebreken waardoor je niet op een normale manier in je nieuwe huis kunt wonen. Als blijkt dat de verkoper aansprakelijk is, dan is deze verplicht om de gebreken kosteloos te (laten) herstellen.

Loop je tegen één of meerdere serieuze gebreken aan in je woning? Meld dit dan schriftelijk en binnen twee maanden bij de desbetreffende verkoper. Als je een bestaande woning koopt, is het aan te raden om van tevoren een bouwkundige keuring en een bouwtechnische onderzoek te laten doen. Als blijkt dat er veel aan het huis mankeert, kun je dan altijd nog beslissen om het niet te kopen. Bovendien sta je met zo’n keuring en onderzoek sterker in je recht als je later toch nog verborgen gebreken ontdekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *