Home » Hoe kies je het beste internetabonnement voor jou?

Hoe kies je het beste internetabonnement voor jou?

Hoe kies je het beste internetabonnement voor jou?

Ben jij toe aan een nieuw internetabonnement? Misschien ga je verhuizen, ben je ontevreden over je huidige internetverbinding of wil je besparen op de vaste lasten. Maar voordat je aanbiedingen van internet providers gaat vergelijken, moet je wel weten wat je precies zoekt. We bespreken een aantal belangrijke aspecten voor het kiezen van het beste internetabonnement voor jou.

Wil je nog lineaire televisie?

Anno 2021 is het geen rare vraag meer om jezelf te stellen of je nog wel behoefte hebt aan een abonnement voor lineaire televisies, oftewel ‘live’ televisie volgens de programmering. Streamingsdiensten als Netflix, Videoland en Disney+ vinden tegenwoordig gretig aftrek tot op het punt dat sommige mensen nauwelijks nog naar lineaire televisie kijken. Daar komt bovenop dat het aanbod van de NPO terug te kijken is met de app NPO Start (of NPO Plus als je een abonnement neemt) en dat van Talpa met de app KIJK.

Daarnaast is het ook mogelijk om een abonnement te nemen op NLZIET, waardoor je voor minder geld dan je zou betalen voor een televisieabonnement alsnog naar lineaire televisie kunt kijken. Wil je geen televisieabonnement meer bij je internetabonnement, dan is het belangrijk om te weten dat dit bij kabelinternet niet mogelijk is. Wel is het daar mogelijk om in plaats van een mediabox Online TV te nemen, waardoor je lineaire televisie kunt kijken via een app en je goedkoper uit bent dan met een mediabox.

Hoe groot is je huishouden?

Het aantal personen in jouw huishouden is van belang bij het kiezen van een passend internetabonnement. Als we uitgaan van gemiddeld gebruik zou je bij een eenpersoonshuishouden voldoende kunnen hebben aan een internetabonnement met een downloadsnelheid van 30 Mbps, ook als je wilt kunnen streamen. Is je huishouden echter groter en willen er meer mensen tegelijkertijd iets anders kunnen streamen? Dan is het nodig om een hogere downloadsnelheid te nemen. Tel er voor iedere persoon 20 Mbps bij op om te voorkomen dat je elkaar in de weg gaat zitten op de internetverbinding en frustraties oploopt door een traag werkende internetverbinding.

Doet iemand in je huishouden aan online gamen?

Zoals gezegd is bovenstaande berekening gemaakt op basis van gemiddeld gebruik. Daar komt verandering in wanneer er iemand in je huishouden online wil kunnen gamen. Afhankelijk van welke game het is kan dit veel vragen van je internetverbinding. Ook is een snelle internetverbinding noodzakelijk om niet de gameplay te bederven. Een te langzame verbinding gaat namelijk voor ‘horten en stoten’ zorgen, zeker wanneer iemand anders tegelijkertijd gaat streamen bijvoorbeeld. Voor online gamen kom je daardoor al snel uit bij kabelinternet of internet via glasvezel. Een minimale downloadsnelheid van 100 Mbps, maar liever nog 150 Mbps of hoger is dan wenselijk.

DSL, kabelinternet of internet via glasvezel?

Je hebt de keuze uit drie typen internetverbinding: DSL-internet (via de telefoonlijn), kabelinternet en glasvezelinternet. DSL-internet is het goedkoopst, maar biedt de laagste maximale downloadsnelheden. De afstand van jouw woning tot de wijkcentrale zorgt er daarnaast ook nog voor dat de snelheid die bij jou geleverd kan worden zakt. Bij het vergelijken van internet providers kan op basis van jouw postcode de maximaal haalbare snelheid met DSL-internet bij jou thuis bepaald worden. Is dit lager dan je nodig hebt, dan ben je gedwongen om te kiezen tussen kabelinternet en glasvezelinternet. Zoals gezegd moet je bij kabelinternet verplicht ook een televisieabonnement afnemen. Bij glasvezelinternet hoeft dit niet, maar nog niet alle huishoudens zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Kies wijs, want een te beperkte internetverbinding kan op dagelijkse basis grote irritaties opleveren. Dat wil echter niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn om een passend internetabonnement te vinden en tóch goedkoper uit te zijn dan je nu bent.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *