Home » Met welke vaste lasten krijgen we allemaal te maken?

Met welke vaste lasten krijgen we allemaal te maken?

vaste lasten

Heb jij goed in beeld met welke vaste lasten je maandelijks allemaal te maken krijgt? Kun jij zo uit je hoofd al je vaste kostenposten opnoemen, en heb je ook een idee hoe hoog deze ongeveer zijn? Of ben je eigenlijk iedere maand weer een beetje verbaasd wat een hoop rekeningen er automatisch van je bankrekening worden afgeschreven, en hoe weinig geld je daarna nog overhoudt voor andere dingen?

 

Een grote maar belangrijke kostenpost: verzekeringen

 

Welke verzekeringen heb jij allemaal lopen? Voor de meeste mensen geldt dat zij minimaal een aansprakelijkheidsverzekering, een woonhuisverzekering en een ziektekostenverzekering hebben afgesloten. Daarnaast dien je natuurlijk ook een eventuele auto te verzekeren, en zijn er nog veel meer kostenposten waarvoor je een verzekering af kunt sluiten.

 

We sluiten verzekeringen af om iedere maand een vast bedrag te betalen, waardoor we grote kostenposten niet zelf hoeven te voldoen. Medische kosten kunnen bijvoorbeeld erg hard oplopen, en ervoor zorgen dat mensen in de problemen kunnen komen. Om die reden is een basisverzekering verplicht, zo kan iedereen in ieder geval de belangrijkste zorg krijgen zonder hiervoor krom te liggen.

 

De premie zorgverzekering die de meeste mensen betalen ligt vaak hoger dan de premie voor de basisverzekering is. Dat komt doordat de meeste mensen kiezen voor wat aanvullende dekkingen, die niet vanuit de basisverzekering worden gedekt. Kijk goed wat je op dit gebied nodig hebt, zo voorkom je dat je te veel betaalt.

vaste lasten

De huur of hypotheek: een flink bedrag


Een ander flink bedrag dat maandelijks van je rekening verdwijnt, zijn de kosten voor de hypotheek of huur van je woning. Hoe hoog die zijn heb je eveneens voor een deel zelf in de hand, door goed te kijken naar hoe duur je wilt wonen. Let altijd op dat bij een huis ook nog kosten komen voor energie en water, waardoor de uiteindelijke kosten voor je woning nog wat hoger liggen dan alleen de huur of hypotheek.

 

Overige kosten: heel veel abonnementen

 

Naast deze grote kostenposten zijn er nog heel veel kleinere posten die iedere maand terugkomen. Kosten voor kinderopvang, bijvoorbeeld. Maar vooral ook heel veel abonnementen! Weet jij hoeveel je er hebt lopen? Een abonnement voor internet, voor tv. Voor de sportschool, voor Netflix, voor een krant. Voor je telefoon, voor de glazenwasser, voor je dagelijkse maaltijden.

 

Wil je graag wat kosten besparen, dan is dit vaak de hoek waarin je het moet zoeken. We sluiten namelijk allemaal meer en meer abonnementen af, omdat ze zo handig lijken. Maar in de praktijk blijkt dat we een groot deel ervan niet gebruiken, of in ieder geval niet zodanig dat ze ons geld kunnen besparen. Goed om eens te checken hoeveel jij er hebt lopen, en welke je makkelijk kunt missen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *