Home » Om af te vallen hoef je niet altijd op dieet

Om af te vallen hoef je niet altijd op dieet

dieet

Vind jij jezelf te zwaar, of heb je berekend dat een paar kilo minder wel eens gezonder voor je zouden kunnen zijn? Dan is dat geen reden om direct heel veel minder te gaan eten en op dieet te gaan. Nee, juist door het op een andere manier aan te pakken kun je veel duurzamer afvallen, en de verloren kilo’s ook echt niet meer terug zien komen. Gezond afvallen gaat vaak een stuk makkelijker dan je denkt, het zijn vaak wat kleine aanpassingen die al een wereld van verschil kunnen maken.

 

Hoe gezond leef jij?

 

Om vast te stellen of je te zwaar bent, is je BMI berekenen een handig hulpmiddel. Dit geeft je een aardige indicatie of het gewicht dat je hebt past bij je lengte. Natuurlijk is niet iedereen op dezelfde manier gebouwd, en kan de ene persoon bij dezelfde lengte rustig 20 kilo zwaarder zijn dan de ander, zonder meteen veel te zwaar te zijn. Zit je echter hoog in de BMI-schaal, dan is dat wel een signaal dat het geen kwaad kan om in ieder geval een beetje op je gewicht te leggen.

 

Een te hoog gewicht kan op lange termijn voor problemen zorgen. Zo heb je een grotere kans op hart-en-vaatziekten of diabetes, en kunnen ook de gewrichten in met name je benen sneller sporen van slijtage gaan vertonen. Zorgen dat je niet te zwaar bent heeft dus zeker voordelen.

 

Heb je vastgesteld dat je best wat kilo’s kwijt kan, dan is het tijd om eens kritisch naar je leefgewoontes te kijken. Hoe gezond zijn deze eigenlijk? Door dit eerlijk te bekijken, zal je waarschijnlijk ook snel één of meerdere knelpunten ontdekken. Misschien beweeg je een stuk minder dan goed voor je is. Of ben je eraan gewend geraakt om iedere avond op de bank een zak chips weg te eten. Als je dit soort gewoontes weet aan te pakken, ben je vaak al een heel eind.

dieet


Een dieet is niet nodig

 

Heb je de ongezonde gewoontes in je leven vastgesteld, dan hoef je niet op dieet om af te vallen. Het enige wat je hoeft te doen is deze gewoontes te veranderen. Door wat meer te gaan bewegen, verbrand je automatisch ook meer calorieën. Is je eetpatroon gezond, dan zal je zien dat je door meer te bewegen vanzelf wat af zal gaan vallen.

 

Heb je ongezonde eetgewoontes, dan kan het aanpassen daarvan ook goed resultaat geven. Spreek met jezelf af dat je nog maar 1 keer in de week chips eet, of vervang je snack door iets gezonders. Dat is geen dieet, dat is zorgen voor betere eetgewoontes waar je je leven lang plezier van kunt hebben.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *