Home » Maakt Netflix medicinale drugs bekend bij een breder publiek?

Maakt Netflix medicinale drugs bekend bij een breder publiek?

Maakt Netflix medicinale drugs bekend bij een breder publiek?

Waar men een paar jaar geleden nog geen aandacht besteedde aan medicinale drugs in mainstream media, lijkt daar de laatste jaren verandering in te komen. De corona periode heeft veel psychisch leed veroorzaakt en de wachtlijsten bij de GGZ zijn onveranderd lang. Daardoor is er ruimte ontstaan voor particulieren om ook de alternatieve gezondheid paden te bewandelen. Hoewel dit op kleine schaal al gebeurde, heeft de recente Netflix documentaire reeks medicinale drugs geïntroduceerd bij het grote publiek. Wat gaat er nu gebeuren?

How to change your mind

Netflix heeft haar documentaire gebaseerd op het boek van Michael Pollan genaamd “How to change your Mind”. In 2015 heeft Pollan onderzoek gedaan naar psychedelica bij psychotherapie voor krant de New Yorker. Tijdens dit onderzoek kwam hij erachter dat kankerpatiënten na één sessie met psilocybine vrij kwamen van de angst voor de dood. Dit wekte zijn interesse en vanuit daar is hij zich meer gaan verdiepen in de heropleving van wetenschappelijk onderzoek naar LSD, Ayahuasca en 5-Meo-DMT.

 

Zijn boek is uiteindelijk een persoonlijke reis geworden, waarin hij uitlegt wat deze medicinale drugs hem geleerd hebben over zijn eigen geest en wat de inzet van medicinale drugs hem hebben opgeleverd. Het boek werd een internationale bestseller en Netflix heeft er nu een documentaire aan gewijd.

Netflix documentaire

De documentaire geeft net als het boek een nieuwe identiteit aan medicinale drugs. De documentaire haalt het stigma af van het gebruik van MDMA, 5-Meo-DMT en vele andere drugs door verschillende ervaringsdeskundige aan het woord te laten. Ervaringsdeskundige vanuit alle lagen van de samenleving en van verschillende leeftijden. Hierdoor krijgt de documentaire veel diepgang en geloofwaardigheid, omdat veel verschillende personen dezelfde bijzondere effecten hebben ervaren. Daarnaast wordt er in de documentaire ook toelichting gegeven door experts uit de psychiatrie die ook enthousiast zijn over de resultaten van medicinale drugs.

Nieuw tijdperk aangebroken?

Een documentaire over een controversieel onderwerp op Netflix trekt natuurlijk de aandacht van duizenden kijkers. De documentaire stond dan ook een tijd lang in de top 10 van meest bekeken series. Het is nu afwachten wat de documentaire in gang zet. We kunnen ons alleen maar voorstellen dat deze documentaire deuren opent voor verder onderzoek naar medicinale drugs. Of dat de budgetten vergroot worden voor het onderzoek, zodat dit sneller opgepakt kan worden. Deze documentaire geeft een duidelijk signaal naar de buitenwereld toe, de maatschappij is klaar voor nieuwe behandelingen waarbij medicinale drugs een belangrijke rol gaan spelen. Zorg er nu voor dat de psychiatrie er ook klaar voor is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *