Home » Hoe zorg ik ervoor dat ik voldoende vitamine D binnenkrijg?

Hoe zorg ik ervoor dat ik voldoende vitamine D binnenkrijg?

Hoe zorg ik ervoor dat ik voldoende vitamine D binnenkrijg?Ons lichaam heeft behoefte aan verschillende soorten vitamines. Vitamine D is een voorbeeld van een vitamine waar we niet zonder kunnen. Dankzij deze vitamine wordt calcium uit ons voedsel opgenomen in het lichaam en dat zorgt voor groei en behoud van stevige botten en tanden. Vitamine D is bovendien belangrijk voor spieren en ons immuunsysteem. Reden genoeg om voldoende Vitamine D binnen te krijgen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wij helpen je hier op weg.

 

Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D


Voedsel bevat vaak verschillende soorten vitamines. Toch is het niet nodig om speciale dingen te eten om vitamine D binnen te krijgen. Waarom niet? Omdat ons lichaam deze vitamine onder invloed van zonlicht zelf aanmaakt. Dit gebeurt in de huid. Vandaar dat zonlicht als belangrijkste bron van vitamine D beschouwd wordt. Kom je op zonnige dagen regelmatig buiten? Dan hoef jij je niet snel zorgen te maken over een tekort aan vitamine D.

Vitamine d

Wil je dat jouw lichaam zelf voldoende vitamine D aanmaakt? Stel je hoofd en handen in het voorjaar, de zomer en het najaar dan tussen 11.00 en 15.00 uur een kwartier tot half uur bloot aan de zon. Stel je een groter deel van jouw lichaam bloot? Dan volstaat een kortere tijd. Je legt dan direct een voorraad vitamine D aan, waar je in de wintermaanden profijt van hebt. Doordat de zon in de wintermaanden te zwak is, kan jouw lichaam dan geen vitamine D aanmaken. Jouw lichaam breekt dan de voorraad vitamine D aan.

Voedsel waar vitamine D in zit


Sommige mensen denken dat vitamine D enkel aangemaakt wordt door zonlicht, maar dat is niet het geval. Deze vitamine zit namelijk ook in verschillende soorten voedsel. Haring, zalm en makreel bevatten onder meer vitamine D. Houd je niet van vis? Geen probleem, want deze vitamine zit ook in vlees en eieren. Daarnaast wordt er in ons land vitamine D toegevoegd aan verschillende producten, zoals bak- en braadproducten, halvarine en margarine. Wie de verpakking van roomboter bestudeert, ziet dat hier van nature vitamine D in zit. Toch is dit vitaminegehalte lager dan bij halvarine en margarine.

Tekort aan Vitamine D oplossen


Een langdurig tekort aan vitamine D kan voor problemen zorgen. Bij volwassenen kan er na verloop van tijd bijvoorbeeld botontkalking of spierzwakte optreden. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Jouw lichaam kan deze vitamine zelf aanmaken onder invloed van zonlicht, maar je kunt ook voedsel met vitamine D eten. Kom je niet genoeg buiten en houd je niet van voedsel waar deze vitamine in zit? Dan bieden supplementen uitkomst. Je kunt onder meer vitamine D capsules of pillen bestellen. Wanneer je deze supplementen op regelmatige basis gebruikt, is de kans op een vitamine D tekort minimaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *