Home » Hevig menstrueel bloedverlies bij vrouwen: Een bloedserieuze zaak om uit de taboesfeer te halen!

Hevig menstrueel bloedverlies bij vrouwen: Een bloedserieuze zaak om uit de taboesfeer te halen!

Bloedserieus campagne

Man! I feel like a woman! Shania Twain schreef dit liedje jaren geleden. Hoe geweldig is het wel niet om vrouw te zijn. En ja het is ook heerlijk om vrouw te zijn. Toch vind ik dat wij als vrouwen behoorlijk wat ongemakken te verduren krijgen. Maandelijks menstrueren is nou niet iets om blij van te worden. Er zijn natuurlijk vrouwen die er maandelijks zo doorheen fietsen. Maar er zijn ook vrouwen die hele heftige menstruatie klachten hebben. Toch lijkt hierover praten nog steeds taboe. Hoogste tijd om dit taboe te doorbreken!

Hevig menstrueel bloedverlies (HMB)

Wist je dat maar liefst 1 op de 5 vrouwen in de premenopauze te maken krijgt met hevig menstrueel bloedverlies (HMB)? In Nederland alleen al gaat het om ongeveer 500.000 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Het gros blijft jarenlang rondlopen met klachten. Wellicht komt dit doordat er nog een taboe rust op dit onderwerp wat enorm zonde is. Hierdoor beseffen namelijk te weinig vrouwen dat HMB een medisch erkende aandoening is waarvoor meerdere, eenvoudige behandelopties bestaan.

Wat is hevig menstrueel bloedverlies (HMB)

HMB wordt vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen in de premenopauze. Ook myomen en poliepen (vleesbomen) kunnen hevige menstruaties geven. HMB is geen levensbedreigende aandoening en de exacte oorzaak kan niet altijd worden vastgesteld, maar aan hevige menstruaties kunnen ook andere aandoeningen ten grondslag liggen. Denk aan stollingsstoornissen, endometriose, adenomyose, PCOS of gynaecologische kanker. Om gezondheidsrisico’s uit te sluiten, is het daarom wel degelijk belangrijk om medisch onderzoek te laten doen.

Wat zijn de symptomen van HMB:

  • Korte cyclus (minder dan 21 dagen)
  • Langdurige menstruatie (meer dan 7 dagen)
  • Hevige menstruatiepijn
  • Veel bloedverlies (driekwart longdrinkglas of meer per menstruatie)
  • Verlies van grotere stolsels

Vrouwen met HMB hebben vaak meerdere menstruatieproducten tegelijk nodig om doorlekken te voorkomen en moeten tampons en maandverband soms om de 1-2 uur verwisselen. Vermoeidheid door ijzertekort (bloedarmoede) is een veelvoorkomende lichamelijke klacht.

Campagne bloedserieus

De campagne bloedserieus (met een landelijke campagnemaand in november) is er speciaal voor vrouwen die HMB klachten hebben en er al langere tijd mee rondlopen. Daarom worden de oorzaken en behandelopties met deze campagne uit de de taboesfeer gehaald. De campagne moedigt vrouwen aan wél een afspraak te maken met de (huis)arts. Ook in tijden van corona!

Mijn persoonlijke HMB verhaal

Jaren geleden was ik aanwezig bij een netwerkbijeenkomst met alleen maar vrouwen. Plotseling voelde ik dat er iets niet klopte. Snel liep ik naar het toilet en jahoor mijn vermoeden werd meteen bevestigd: Ik was mega doorgelekt, en dan heb ik het niet over een beetje bloed. Die avond droeg ik een witte skinny broek en mijn gehele zitvlak was rood! Het was zo erg dat het ook niet meer te verhullen was. Meteen stroomden de tranen uit mijn ogen, hoe kon mij dit nu gebeuren. Blinde paniek! Wat moest ik doen? Dat ik alleen met vrouwen was leek mij niets uit te maken. Belachelijk achteraf want dit kan iedereen overkomen, maar dat wist ik Uiteindelijk ben ik weggevlucht op de bijeenkomst met een smoesje. Mijn grote tas had ik voor mijn billen gehangen in de hoop dat niemand het doorlekken zou zien. Of dat gelukt is zal ik nooit weten. De dag erna heb ik de gynaecoloog gebeld en ben uiteindelijk van mijn hevige bloedverlies afgekomen met een Novasure behandeling. Wat ik heel fijn vond is dat de gynaecoloog mij vertelde dat ik niet de enige vrouw was die deze klachten had. Daarom denk ik dat het goed is dat vrouwen weten dat HMB veel vaker voorkomt dan wij denken en dat je er niet alleen voor staat.

Heb jij last van HMB, herken je mijn verhaal? Zoek dan hulp!

Op de website hevigbloedverlies.nl kun je alle informatie over oorzaken en behandelopties bij HMB vinden. HMB is een medisch erkende aandoening waarvoor meerdere eenvoudige oplossingen bestaan. Wees niet bang om hulp te zoeken, je bent echt niet alleen. HMB is een bloedserieuze zaak en ik hoop dat er vrouwen zijn die mijn verhaal herkennen en nu actie gaan ondernemen. Hopelijk ben je snel van je HMB klachten af en kun je weer genieten van de leuke kanten van het vrouw zijn;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *